Friday, March 16, 2012

aHChOoommm..eh..sILap..UweRkkkk!!!

PerGhhh..whaT a Long HiaTus kaN? daH bOLeh diPanggIL bLog BerhaNtU..Hehe..
PeNAt Laaa..seKAraNg niH saNGat penAt..YanG teraMat..
saYer MenGaLami penGaLamaN yaNg meNakutkaN..haRi-hari Keje MunTAh Jerr...bertAmbaH dengAn gaSTriKnyerr..PenIng PaLer Nyerr..taK LaLu maKannYa..semBeLitnYerr..
paStu doK sOraNg..seKsaNya biLa naK pegI cari MaKaN..naK maSAk memAng daH taK maMpu..baU tumISaN aMat MemUaLkan..pasTu maKan naK yaNg freSh aJer..yaNG daH seJuk daH kemBang..memAng kemBang tekAk nak maKAn..aIr MAsaK pon saYer TAk maMpu minum..hari-Hari keje NanGIs..taK baNyak..sIkit meSTi menGALir aIr Mata Nih..oraNg caKap jaNgan naNgIs naNti baBy poN seDiH..taPi daH taK kira daH..oraNg taKde DI temPat saYer..

OranG bOLeh seNAng je CaKAp..jaNGan Layan sangaT..buaT taK Tahu Jerr..
KoRaNg aDa LaKi kaT uMah..seNAng LAh caKAp..naK maKAn Leh miNta Laki BeLikan..peNing PaLer TadaH jer paLer kaT Laki..aKu nIh??
eH..ter"eMo" Lak...
taPi memAng pOn..eMo saNGat..bUkan taK cuBa buaT taK tahU..Hmmm..enTahLaa..
Hari-haRi meNGenaNg naSib meNGaLahkaN baWaNG pUtiH yaNg seLaLu kenA dera nGAn maK tIri..naPerLah naSib Ku begIni..HuHuhu...
LePas Tu macAM seDih seBAb raSa maCaM taKde saPe pOn yAng aMik beRat tentang Diri NIh..GamaKnYer kaLAU maTi sOraNg-soRang kaT uMah tU paS semIngGu baRu oraNg jUMpa kOt..
enCik SuaMi pOn bZ nyer bUkan MAin..naK mintA tepOn seHari SekALi memAng daPat..daPAt daLaM MimPi..bILA oraNG tanya dia CaKap "LAaa..iNgat kan daH tIdo"..gaMaKnyer KaLau daH maTi semingGu dia pon iNgat aKu nih tIDo saMpai semInGGu Kot..Haishhh..
Mama pOn JaraNG-jaRang naK tepOn..iNgat naK suruh MamA daTang sIni..YeLaaa...aT LeaSt kaLau maMA aDa bLeh MinTa dia maSaK..taK paYah Lah aKu nIh daLAm saKit penIng Nih  naK kUar Gi Cari Makan..PLus tingIn saNGat maKAn LaKsa joHor NgaN maSaK singganG mama (Sayer TaKde Niat naK jaDikan mama OranG gaJi yerr..)...daH baGi hInt kaT maMA..taPi mUngKin diA taK paHaM kOt..so caKaP jer terUS teraNg..
hMmm...daH agaK daH mesTi jaWaPaN dia MaCam Tu..FYI..oTher Than saYer meNdaPAt enCik suAmi yaNg diA sOraNg jer YaNg paLing bz DaLAm duniA nIh..saYer Juga memPunYai iBu yang PaLing bZ daLAm duNia..KadanG-kaDaNg jeLes nGAn enI..dia demaM pon maK dia SanggUp daTang naIk baS tengOk dia..

So apa Yang saYer bUAt?? naK buat Apa Lagi..naNgis Je LAh menGEnaNG naSIb..MUahahahaha...
berDiri Pon taK Leh LebiH 10mInit..kaLau LELama MuLa Lah..Hari Tu haMpir PiTam daLAm Lif..tetIba NaMpak geLap Jer memAng meNghaRap berpeGAng paDa handLe Lif tU jerr..kaLAu taK raSanya Dah jaTuh daH..aDuHAiiiii...
baNGun PaGi paS semaYaNg sUbuh daH taK Leh BuaT aPa..kenA terus SiaP-sIap unTuk perGi meNCari saRapaN..paStu TeNGaharI kenA berSiaP LaGi unTuk meNCari makAnan TengAhari..then PetaNg Pon berSiap LagI sekALi uNtuk meNCari maKanan..taK bOLeh LambaT..kaLAu LambaT maKan baHanaNya saYer Yang TaNGgUng..GasTrik ItU aKAn menJadiKan saYer LebIh heBAt daRi peLakon FiLem hinDustan daLam baB berGuLiNg..theN as I saID..saYer tak Leh beLi makAnan sIAp2 untuk petAng..seBAb aKibaTnya nanti tong saMpah yaNg makan..saYer penAh beLi naSi aYAm sIap-sIap uNtuk MakAn maLAm..sebAb saYer aMAt penAt untuk KeLuar Lagi..tetaPi kaLAu di KampUng naSi tu memAng aKAn menJadi maKAnan aYAm taPi diSebaBkaN saYer duduK di keDiaman Yang tIdaK membeLA ayaM maKa..tonG SamPah LAh temPatnyerr..maaFkaN saYer naSi meMbuatKan kaMu menaNgis..aKU taK berdayA (~_~)

Penat..SangaT peNAt..
SeLaLu seWakTu saYer NAk pegi beLi maKAnan SaYer meNAngis SoraNg-sOraNg daLAm keReta KeTika sedaNg driVe..saYer saKiT peruT..
thaNk god kaT opis sKarang kejE taK maSUk banyak..sO sayer bLeh tIdo..Bos saYer aSyiK caKAp "saYer kesIan tengOk kaMu iNa.."
Yer..KaLAu bos Sayer Tu dOktOr GamAknYer dia daH baGi saYer MC 9 bULan..hahaha

MunGkIn ada Yang caKAp saYer Nih ngaDa-ngAda..terLaLu manJa..saYer dah taK kiSah..sebAb haNya saYer Yang berada Di temPat saYer sKaranG..Sayer TAk iNgat LasT saYer mEngHidaPi gasTrik Yang terUk..seBab daH LamA taK kena..kaLAu keNa pon sikit-sIkit jerr..SaYer mInuM susU daN maKAn roTi dia Sudah boLeh BAik senDiri..taPi kaLi nih TAk..saYer MinuM susU muNtah..semUa mUnTah..baU nya usaH caKAp Lah boLeh Buat muNtah jUga..makAn Pon daH maCaM roBOt..suaP semULut kunyaH Lah Lima MinIt uNtuK memUjuk tekaK daN peruT aGAr meneriMa maKAnan Ini..sebUngkUs naSi saYer haBis Kan daLAm maSa dua jam..penaT maKAn pLak..hahaha...
taPi dengan cara tU Lah sayer MEmUjuK dirI senDiri aGAr terIma makAnan..tu pOn kekAdang muNtah Lagi..vitaMin..aSid foLik..or whaTeVer..saYer daH taK makaN..sebaB maCAM memBAzir..Lepas Makan saYer aKAn munTah paStu penaT..saKit dAda Nih..so better Takyah MaKan..saYer kesIan dengAn dirI saYer sendirI..haHAha..aDA taK oraNG maCaM nIh?? MAsa ni LAh muLA riNDukaN ayah..keRana hanYA diA yaNg faHAm..sebAb daLAm keLUarga HaNya kAMi berDua yAng menGhidaP gaStrik Yang terUk..YerP..sebAb Tu mungkIn sayer anaK ayAH..

SumPah..sayer Tak heraN penIng Nih..saYer tAk heraN muntaH nih..taPi saYer TAk taHAn saKit peruT nih..SumpaH..saNgat taK taHan.. buT..BiLa kiTa daH munTah mesTi Lah perUt kOSonG..maKAnya SaKiT peruT Lah kaN...hmmmm

TinY dOt daH maSuk 9 MinggU harI  nIH..KaT opIs saYer raMai GAk yaNG preGGy..jeLEs tenGok diOraNG..biLa sekeJAp-sekejaP huBbY diOraNG caLL..taNya daH saMpaI opIS ke? daH maKAn ke? tAdi Gi KLiniK doktOr caKAp apA? paDaHAL doK Umah sekALi Tu..maSa diorAng caKAp kaT tepOn tU Sayer MamPu tengok Je LAa..hUsBAnd saYer??? Owhhh..diA daH traNsfer Duet kaT saYer..So DIa Dah taK perLu buaT seMua tU..TungGu je LAh saYer Call dia LAgi mintA duet..Hahahaha..taKpe Lah rezeKi meMAsiNg..sO saYer redHa..Siti MAryaM duLu duGaan Dia Lagi hebAt...Sorang-Sorang je Dia..LastLy jaDi biDadarI sYurGa gaK..(KadaNg-kadANg Sayer BuaT ayAt "GamaKnya KaLau taK kAwen MesTi saYer taK perLu haDaPi semUA nih sOraNG-soraNG..aYAh pon mungKin aKAn aDa Lagi kaLAu saYer taK kaWen.."..SiLer istIghFar ciK pUan neYna!!)

TaPikan saYer raSa saYer Kuat Laa..sebAb nyer KaLAu oraNg LaIn meSTi daH terBAriNg jerrr..TaPi saYer taK..waLAupon bercUcUraN air maTa nIh saYer maSih maMpu driVe kereTa untuK meNcari MakanaN..caYALaaa..meMang SuperMoMmy!!

SekaRang Nih saYer daH kuAt siKit..saYer daH bOLeh mInUm air Kosong..taPi aIr Tu kenA betuL-betUL paNas AtaU pOn betUL-betUL seJuk..kaLAu miLd tU..bek taKyah..kaRang MunTAh..hahaha..MuLUt meMAng sentiaSa menGunYAh..seBAb saYer taK naK peruT sayer Kosong..Owhhh..sIksa Woooo...taPi tU Lah..baru 2-3 haRi nih ok..tu pOn sebAb saYer kaT opIs..saYer memAng seLaLu meNjengAh ke kafe..Tak TAU Lah saBtu ahAd nIh macaM mana ceriTanya..MungKInkah draMa aKAn berLAku Lagi?? NanTikan..hahahaha....saYer MAsIh taK beraNi aMik aSid foLik or vitaMin2 Tu..sebAb taKut karaNg tenGAh baRu naK siHat nIh..tetIba saKit baLik..saYer BeRhenTi Lah duLu..mUngkiN LepaSkan fIrsT triMester NIh..taPi kaN keKAdang macaM taK caYer..diaM taK diaM..walaupon keJe naNgIS jer..RUpaNya sayer daH berjAya meLepaSi 5miNggU aLAhan Nih..kaGum Gak..hahaha...k Lah..Cik pUan ngaDa nih naK pegI maKAn LAgi..hehehe..

9 weeks...

~CareFuLL wiTh whaT yOu wiSh!~

6 comments:

Super Nia Hana said...

mommy neyna cayang,
biasalah tu..kita preggy mmg sensitif
dun worryyyy king ensik somi watashi pun gitu

baru kawen ,baru nk kongsi hidup
takpandai nak amik berat sgt
paahal kita ni dah semuanya over sensitip kan???terus doa k..

nape xmkn asid folic?
bagus utk baby

Cik NeyNa said...

nia..
asid folik yang dok bagi tu yang kecik tu..
tak tau naper kalau ina makan malam nih..esok mesti muntah2..pastu badan jadi tak larat sangat..memang efek dia gitu ke? ke ina nih sebenarnya tengah alah ek?

veesakura said...

sedih baca entry neyna. nak wat camna, org preggy mmg sensitip. tmbh2 plak baru2 kawen, hubby tak reti nak amek berat sangat. tp, asid folik tu mmg kne amek dear. sbb dari ctu la baby dapat vitamin. mknn yg kita mkn, tak semestinya cukup suma nutrien. me pon masa 1st trimester, mmg kene gastrik jugak. memang tido je kejenye. pastu biskut tu memang senantiasa ada stok. org yg tak kene alahan, senang la ckp kita ni manja ke hape. cuba dia kt tempat kita? kuatkan ati ya utk baby :)

Cik NeyNa said...

veesakura..
entah laaa..hmm..
sayer takut nak makan sebab takut esoknyer badan jadi tak larat sangat..sebab penah try bila makan 3 hari dia nyer efek..tapi bila tak makan kuat skit..tak tau lah efek benda tu ke atau sayer nih sebenarnya yang memang tengah alah..
tapi memang nak makan balik..sebab risau gak..
huhu..dok sendiri..kena kuat huhu

Renee Meow said...

huhu cian dier...sabar eh..maybe hormone x stable tu yg over-sensitive kot.. but pape pun be strong okey bebeh.. ;)

Cik NeyNa said...

Renee..
huhu..yerp..
nak kena belajar jadi supermommy nih..
ahakz..
renee..congrats again for the newly wed..sori tak attended sebab benda nih lahh..huhuhu