Friday, January 28, 2011

aLahaI dOktoR..

aKu nak CiteR..
Saper CaKAp pekeRja KeRajaan niH daPat keMudaHan yaNg heBAt BiLa keT sepItal?? Owh..No..No..No...
KaLAu masa ko saMpaI tU pOn daH naK maTi koRaNg keNA sTiLL ikUt proSedur..
kecUALi daH maTi Kot..baRu dIoraNG cepAt-cePat uMumKan Masa keMatIaN kOraNg..
hehehehe..
daTo' daH saKiT macaM gaStrik haMpIr sebULan..meMuLa iNgaTkaN gaStrik..taPi herAn taK baIk-baIk..sekALI mata Dia jaDi kUNing..pe LaGi..DokToR kaT kLinik yAng seLALu dia pegI Tu sUruh aDmIt sepItaL teruS..sebAb dIA kaTa kaLaU maTa jaDi kuning nIh seLALunYa meLibaTkaN haTi..sO dia susPek Memang yAng bUruK-BuruK aJe Lah..terUs dIA buaT surat UntuK reFer KaT hOspItaL yaNG berDekAtaN nIh..
So apaLagI peGI Lah daTO' diTemAni daTin nGan TetIng ke SepItAL nIh..memULa keNA peGI waD keCemaSaN..taPi paSTU yaNG keCemaSaN nIh sUruh Pi JuMpa Pakar..So peGI Lah deMA ke PakAr..taPi paStU paKaR caKAp keNA buaT penDafTAraN DuLu..
oK FiNe..maSih LagI menGIkUt proSedUr..peRgILah tiGa beRanaK nIh ke tempaT peNdaFtaRan..
SaMpaI kat saNa daTo' BaGi sUraT reFer tU..naK taU aPa YAng keRaNi tu BuaT??
Tanpa tenGok isI kaNduNgan sUraT Tu..UsaH kaTa tengOk..Bukak PoN Tak..terus dIa caKAp..Ok daTAng haRi JumaaT uNtuk aPpOinTmeNt...
aKu tak dE kaT sItu..YaNG citer Nih pOn sI tetIng..daTO' pegI sePiTaL aRi senIN..dIa suRuH daTAng baLik aRI jUmaaT..see?? GILA ke Tak keRanI bOdOh Tu??
aKu memANg daH naK nGamUk..aKu caKap kaT tetIng suruH Pas henPoN tU kaT keRAnI Tu..TaPi naSIb beK diOrang daH bLaH dari sepItaL sebAB naK gI baLik kLinIk tU..
Hieeeee...aNgin aKU satu baDaN..
aKU caKAp kaT tetInG..Dia bodoH ke Apa taK nampAk ke Bijik maTa baPaK aKu tU daH kUnInG?!!!
aKu sUrUh tetInG aMiK taIk maTa or aIr maTa baPaK aKU tu LeTaK kaT kuLit dIA..Biar dia PLaK yaNg keNA infeCtions...Hahahaha...
pasTu saMbUngaNnYerr...dioRaNg peGi baLIk kaT kLinIk tU dOktOr aMar Tu pOn taK LeH bUat aPA seBAb dIA pOn taK paHam Ngan sePiTaL  nIh (seBenarNya buKan maSaLAh sepiTaL..taPi masaLah keRAnI pemALas maCam baGus Tuh!) So aPA yaNg diA buaT dIA aMik daRah dato' tHen HaNtar ke LaB unTuk aNalisIs..taPi naK diJadiKan ceRita yaNg maNa BoLeh menAmpaKkan kebaNgaNgan piHaK sePiTaL iaLah...petAng tU dia TepOn dato' sUruH masuK sepiTaL petANg Tu jUgaK..
See??
aPa LagI..keNA baMbULah nGan dAtIn..Hehehe...datO' nGan tetIng caKAp..diA baRu pahaM kaNduNgan sUraT TU...seBab doKtOr aMaR wrOte in enGLisH..diA taK paham baHasa iinGGeriS..jenUH seLak kaMus..huhuhuhu
Hieeee...maCaM Nih Lah pekEja keRajaan..
BuKaN sumer PekerjA keRaJaaN..TaPi yaNg seGeLinTir Nih Laa YaNg menJadi Kan naMa kerAjaan BuSuk...iH..Ih..Ih...
TaPi jangAn kaTa kLinIk prIvaTE TAk bUruK..OwHhhh...TiDak..aNDa saLah..
nIh citer Aku pi kLinIk PLak..aKu kaN LaTeLy nIh aku Sakit PingGAnG..So peGi LaH kLiniK seBab MaNa taU kot-kOt aDA penYakIt Lain kerr..yeLah taKut wOooo skAraNg nIh..oNe of mY cOlleugeS yaNG LaGi muDa dari aKu..sKAraNg nIh dia kenA keEp gi SepItaL uNtUk diaLisIs..SebaB buaH pIngGang dIA dUA-dua OuT..Huishhh...Tu Lah yaNg memBuaT kaN aKu tAkut..
So aKu gI kLinik Nih..gi DenGan sHidaH..taPi dOkTor dIa AgaK mUda..IndIA..taPi tHe waY she TreaTed Me MeMaNG saNGat aNnoYed me..caRa dIa caKaP memAng baGi Aku kURang aJar..yoU sHouLd Not raIsed Ur voIce LiKe That..waLauPoN paTiEnts yoU aDa buAt SiLap..aKU nIh daH Lah teNGaH saKit..meMAng beRgenAng AIr Mata Nih..
PeGanG akU pOn taK..yeLah naK taU kaT maNa aku saKit Ke..aPa ke...Nih taK oNce aKu  baGitaU masaLah terUs she caMe out wItH tHe ideA YaNg aKu nIh saKit nIh..nIh..NiH..dIA kaTa taKde UbaT..kaLau pegI sepiTaL pon diOraNg sUruh BuaT fisIoterApi jerr...
aKU taNya dIA aPa naMa penYakIt aKu Nih..dIA caKAp pOn akU taK paHam..Sebab Dia cakaP taK  jeLas..SiaP caKap macaM nIh "kat RumAh U ada iNternEt kaN..haaa..U cARi u baca SendIri.."
Rude Tak?? aNnOyeD Tak??
TheN akU caKap TaKpe Fine..BoLeh taK baGi aKu inJecTiOn untuk kUraNgkan saKit NiH..dIA caKaP sUntikaN tU haNya berTahan daLam 4-6 jaM jer..pastu aKU aKan saKiT baLik..dIA caKap haNya boLeh MaKan PaInKiLLer Jerr..diA kaTa naK baGi aku paInkILLer YaNg kuaT sKiT..
aku caKAp taKpeLah..aKu naK gaK iNjeCtiOn Tu..sebAB aKu kenA driVe naK baLik uMah nIh..saKiT taU kaKI nIh naK tekAn cLutcH..taPi dOkTor tu raIsed heR vOice yaNg paLing TaK taHan dIA bUat aYAt macaM nIh.."BuKan taK maO baGi..taPi kaLAu i BaGi dIA cUma beRTaHan beraPa jaM jer..PaSTU naNti kO daTAng SinI BaLik..KO NGAMUK-NGAMUK!!"...
KoraNg naMpaK paRt yaNg aKu hIghLite Tu?? KorAng raSa ProPer Ke Dia Nak caKAp macaM tu? taK taU LaH kOraNg..taPi baGi aKu caRa dia saNGat kuRaNg aJAr..dIA iNgaT aKu nIh kaWaN dia ke apa?!!! terUs aKu caKAp..OK tHen terUs kuar..caRa dIa tU macaM aKu nIh taK pAham Pe Yang dIa caKap..
kaT LuaR meMAng daH meLeLEh daH aIr mAta nih..aKu saKiT oK?? bUkaNnya aKu daTaNg kLinIk nIh uNtUk tengOk wayaNg ataU berkenaLan nGan dOktor Tu..ShidaH taNya..aKU cIter kaT sHidaH..Then aku CaKap kaT sHidaH..aKu naK baLik..shIdaH jOm..wiThOut nOtiCed..aKu bLaH..PEGI MAMPUS!!
MeMAng aKu bLaH..aKu peGI aLAmaNda..peGi meDiveRon..meMaNg seLaLu kLiNik Aku kaT sIni pOn..kat sIni..dOkTOr diA saNGat nIce..Laki..iNdiA jUgaK..terus naMpaK dOktOr Tu macaM eNSem jeR when He TreAted me NiceLy..aKu mInTa inJecTiOn..dIa meNtIOneD gaK yaNg haNya berTahaN bebeRapa jam..aKu cAKap taK pe..seBAb aKU nAk SaKiT nIh hILang seKAraNG..YaNg keMUdiAn aKu bLeh MaKAn ubaT Jerr..dIa baGi jerr..Takde Pon naK treaTed Me As mOrOn!!
HuH..PasTu haaa..terUs aKu Leh pegi beJaLAn dI aLamaNDa..Hahaha..TaKde LaH berJALan saNGat..jUst pegI maKan Jerrr..seBAb daH hiLang saKiT terUS Lapar...hahahah..TaPi iN the MiDdLe Tu aKu naMpak ada nOmbOr LiNe puTrajaYa NiH caLL..aKu memAng agaK kLinIk mOron Tu..aKU MaLas AnGkaT..pegI maMpUs!!
Dia ingaT aKu hadaP saNGat uBaT dia yaNg kOnOn KUat Tu..bLaH Laaa...
series NiH LaH fiRst Time Aku haDap DokTor YaNg sanGAt kUraNg ajAr..BeLom aKU mInTa MC..HuH..MacaM baGus!!!


~Arghhhh...marah TaK haBis LAgI  nIh!~

4 comments:

miss Z said...

kasi lempang jek doktor tuh. ahahah =D

Anonymous said...

ishk seyesss...mmg kuang ajar tol!
ape nk jadilah..makin educated org tuh makin hilang tatasusila nye.

sya said...

hye neyna, i am a medic student. Bile i baca your symptoms i pakai teka, adakah dr tu cakap u kene disc prolapse? i suggest u pergi jumpe orthopaedist untuk confirmkan. Memang betul doctor tu cakap, sakit nie takde ubat. kalau mase u sakit sgt2, doctor akan bagi ubat tahan sakit, and u kene berehat baring jgn gerak byk sgt. di peringkat awal, pesakit boleh pergi dapat rawatan physiotherapist. And lagi satu posture duduk kene betul. I suggest u jumpe dgn pakar tulang untuk kepastian dan dapatkan rawatan yang betul

Cik NeyNa said...

hai sya..
thanks for ur concern..
ari tu doktor tu cakap lain..ai rasa something like "interverbrata"..tak tau lah betul ker..
disc prolapse tu apa yer?