Wednesday, May 5, 2010

KawEn beRsaMa Cik NeYna...PaRt 1

Ok..DiseBabKan aRi Tu aKU daH pegI kuRsUs kaWen..sO seKaRaNg aKu naK sHAre Lah aPa yaNg aKu beLaJar Tu..SiLer paNggIL aku usTazaH..GiLer KuaSa..TaK paYah..TaK paYah..enOugh wiTh Cik neYna..aRi Nih aKU aKan berCaKAp teNtaNg aKhLaK...usTaz Tu caKAp kaT aKU..bUKan aku soraNg Laaa..RamaI LagI..aKhLak NIh kaTeGorI buDi peKErtI yaNg maNa kALAu buDi pekeRti kiTa nIH muLia paNcARan keImaNan akan terSeRLah..EwaHhh..TaK kiRa Lah mUKa kO Lawa ke TaK..eNCem Ke Tak..TaPi kaLAu perAngaI taK seMEgaH..taK Leh PaKAi GaK..taPi seTau aKU seTiaP manusIA yaNg dIcIpTa aLLah Nih seMpuRna..CaNteK aND eNSem BeLaka..So taKde kaTegOri canteK/eNsem aND kaTegOrI taK caNteK/taK enSem..ada PaHAm..(TaPi aKu pOn keKadaNG terLepaS gaK teTambaH bILa prAngaI oRaNg Tu taK besH..MacaM pEraNgai aWak tU besH saNgaT cIk NeYna Oii..Hehehe..)
Ok..Ok..PrOceeD nih aKU baGitaU aKhLak yAng perLu ada paDa seOraNg sUaMi daN isTerI...

AkhlaK SuaMi

BerSifaT taQwa/MemBEriKAn cOntOh YaNg baIk
Haaa...Ini maKsUdnya harus Lah JadI seOraNG yaNg baIk..meMatUhI aJaraN agaMa..seNtiaSa meNGikUt daN menUruT aPa YaNg aLLah sUrUh aNd menInggaLkaN aPa yAng dI LaraNg..iNi aDaLah keRana seCaRa oTomeN..eh..sILap..seCaRa oTomaTik Nya anda aDaLah ketUa keLUarga yaNg maNa nasihaT aNDa aKan dIguna PakaI oLeh tiMbaLan daN ahLi jawaTankUaSa..sO kaLAu aNda pOn Tak betUL..GuaNo naK jaDi cOntOh YaNg baIk..ye Dok??

KaSih SaYang daN beLas KaSiHan
Haaaa...Nih mAksUdnYer BuKaN seSaMa BiNi Jerr...Ini juGaK berMaKna kaSih saYang denGaN haIwaN NgaN aLam sEkiTar..yeLah..kaLau kOraNg tenGAH jaLAn nGAN aweK tetIba JumPa TuceN paSTu gI sePAk tUCen Tu Pastu naK berKasiH saYang Ngan aweK kORaNg Lak..KoraNg taK raSa ke AweK koRaNg aKaN paNdaNg koRaNg aTas BAwaH?? Hieee...

BerGauL denGAN caRa BAIk
Haaaa...naK berGuraU pon aGaK-agaK Laaa...BiNi baRu kUar daRi BiLik aIr KoraNg seMbuNyi beLaKaNg pInTu theN teRus terKaM bInI koMer aJaK wrEstLiNg..GiLer Ke HaPpa?? paStu Lak biNi nih kan ada maSaNya akan ada mOoD yaNg taK tenTu haLa terUtaMa BiLa bULan meLawaT..So jaNgan Lah LayAn saNgaT eGo kOraNg aNd naFsU seRaKah yaNg berMaHAraJa LeLa Tu..Nih taK..biNi taK Mo terUS cUraH aSid..aDeiHhh..bIni tU bukaN baTang BeSi..

berTanggUngjaWab
TaKkan aKu naK terang LaGi baB taNggUngjaWaB Nih..niH haRus PahaM senDirI Lah..Ini terMasUk LaH jUgaK baB jaGa anaK eK..daH paNdaI bUat aNak..berTangGungjawaB Lah seSaMa..PLus..uNtUk beLi aLat meKaP bIni pOn taNggUngjawaB LaKi taU..seBab kAn waNita dIharuSkaN berHiaS uNtUk sUAmi..MueHehehehe..kiRa kePerLuaN tuh..

BerSifaT terBuka daN berToLak aNsUr
kaLau bIni tU naK menGAdU pe-Pe CubA dengAr DuLu waLaupOn koRaNg tenGAh bZ giLer Nih..yeLah..seBAbnYer BuKaN seLaLu POn bInI naK menGadu dOmBa..Nih taK biNi baRu "aBangggg.." TeRUs LaKi jawab.."Bz NIh.."..eK eLEh..Giler KeRek..

MenGAmaLkaN kebIjaKsaNaan/MUsYAwaRaH
DiseBAbkaN LaKi nIh adaLAh keTUa keLuarGa So haRusLah koRaNg menGgunaKan aKaL yaNg aDa uNtUk menjadi LebIh biJaKsaNa..KaLAu ada maSalah Tu Cuba Lah baWaK beRbIncaNG..jaNgan Lah main DiaM jeR..taK Mo teGur...dengAn haRaPan PihaK yaNg saTu LaGi Tu aKan paHam aWaK tenGah maRaH denGAn Dia..kaLaU taK Luah mana LaH orang TU naK taU..LaIn Lah kaLAu paSaNgan awaK Tu eXpeRt bOdy LaNgUage..


AkHLak IsTeri

BerSifaT taQwa
SaMa Lah sePertI UnTuk kaUm adaM taDi Yerr...

MeMErLihaRa keHArmOnian DiRi DaN haRta SuaMi
Haaa...YaNg nIh aI Like TerUtaMa baB jaGa HarTa sUamI..Muahahahahaha..TaPi maKsUd dIA sebEnaRnYa jaGa BuKan uNtUk sHopPing Yer MuriD2 seKaLiaN..taPi kiTa niH kenA JaGA aGaR tIdaK bOroS daN berBeLanJa ke AraH yaNg tidaK beTuL..

MEnGHiaS DiRi uNtUk sUAmi
YaNg NIh pOn aI Like..TaK paYah SuRuH..Muahahahahaha...

MEnTaaTi SuaMi
seBagaI isTeRi kIta harus taaT LaH pe YaNg LaKi caKap..Masa niH usTaz Tu taNya aKU.."kAmu..kaLAu tetIba LakI kaMu beLIkaN kaMu bIkiNi..sUruh paKai..KaMu  naK paKai TaK?"...GULP..SoaLAn YaNg meMang seSaK jIwa daN ragA..maSaLAhnYe kaLau iKut haTi aKU yaNg sUcI nIh aKu aKan caKap PaKai..yeLah..seBab kiTa kaN keNa ikUt caKap LaKi..taPi aKu sOgaN Lah naK caKap paKai kaT deDePan orang RamaI Tu..MaLu Lah..akU diAm Jerr..UstAz Tu rePLy.."Eh..Dok terKebIL tenGok saYer Nape?"..SaTu deWaN geLak Kan aKu..haMpeH..paStU usTaz tu caKAp waJib paKai LaGi Pon BuKanNya LaKi kiTa tU terUs aJak Gi pasaR maLam Ngan bIkIni Nih..Hehehe...hamPeh..

MenDaPAt keIzinAn sUAmi daN MeNJaga RaHsIa ruMahtAngga
InI IsTeRi haRus lah mInTa iZiN sUaMi kaLau naK kUAr Gi MeMana janGaN aCi TerJaH jerrr...Hehehe..baK kata UStaz tU..pastu Dia CakaP LaGi kaLAu ada maSaLah NgaN sUaMi JaNgaN seSeKALi bUkaK cIter kat KawaN..taK kIra Lah kawaN Tu baIk MacaM ner Pon..kiTa taK Leh bukaK aIb SuaMi..sUamI pOn saMa gaK..tAk leH maCaM Tu..caRa YaNg terBaIk seLesaikaN sUAmI isTeRI..kaLAu taK Leh baRu invOLve ParenTs..TaK Leh gaK gUna orANg tengAh..paStu baRu maSuk maHKamaH..ErK?? Nih daH teRLebIh sUdeY...

MEncInTaI daN meNgaSihI sUaMi
InI HaRus Lah kaN..seBaB daH naMA LaKi kIta Kan..Masa jaDi boiPreN pOn daH cinta baGAi naK raK..TaKkaN maSa daH kAweN nIh taK mO cInTa PLak..MeMaNG naK keNA Tu..cUba biLa gaduH tU Kan jaNgan LaH maSa niH naK cAri KebUruKkaN yang paSaNgan tU daH bUAt..TaPi keNangkaN saaT manIS berSaMa..Haaa...maSa nIH baRu eGo aKAn terUsiK..aND jaNgan meMALu naK miNta MaaF..taK kiRa LaH kiTa saLah Ke TaK..TaK ruGi Pon..kaLAu maLu..tuLis aTas KerTas seLit arrr BawaH PiNtU..hehehehe..daH baIk Tu aPa LagI..seRoUnd dua Laaa...WaHhhh..sUdaH paNdaI cIk neYna sKaraNG..**bLusHing! KoraNG paHAm Ke??

Ok..CukUp penGajiaN uNtuk aRi Ini..Nih aPa yaNg aku daPAt on ThaT kurSus..tO be ConTinUeD..seBAb nIh baRu paRt 1..yaNg aKu taU..kaLau kiTa betuL-betuL pRaKtIkkaN moDuL kurSus kaWen niH..inSyaALLah..baB ceRAi beRai Nih aKan daPat diJaUhkaN..hehehe..


~Don'T u Miss me Like I dO?~

2 comments:

cik bunbun said...

kekekeke;P
yup dia memang calon suami yang baik.
rajin, pandai masak, pandai basuh baju sendiri. berdikari...
hahahaXD siapakah?
uhh terberangan kawen kejap baca entry cik neyna. haha

Cik NeyNa said...

BB...
SiLer..SiLerr..
Hehehe