Tuesday, November 9, 2010

hOw MaNy PaX??

WaLkIng-WaLking..
HoPpIng..HoPpIng..
TheN terbAca SaTu kes b2b nIh yang tenGah PeniNg naK baJet..bEraPa YaNg dIA keNA orDer Kat kaTeRer..SebaBnyer kaLAu denGAr AyaT diA niH peNing gaK nIh..
YeLah..CubA BayAng kaN ek..
SeAndaInYa kaD jeMPuTaN yaNg dIeDarKan aDaLah seBaNyAk 1500 kePing UnTuk 1500 oRaNg..meStiLah dioRaNG daTAng aT LeAst NgaN paSaNgaN meMAsIng kan..sO iaNya aKan jaDi 3000 oraNG..
aNdaI kaTa maKAn Tu reGe Per HEaD adaLah RM10..
kaLAu 3000 X RM10 = RM30,000..WOW!!!!
ngaNga MaK noKs NaK caRik maNA dUet BaNyak gItEw NaK baGi OraNg makan..aDuSh..
itU baRu untuK maKan AJEr..beLom maSuk LeLaIn Benda LaGi..aDuSh...
SO FrOm heR proB..aKu pOn HoppIng aNd waLkIng aND wiShIng..aDa SaTu BLog NiH baGitaU hoW mAny PaX wE shoULd OrDer..tApi sOri Lerrr..aKu daH taK ingaT Pe uRL bLog Tu..seBab AkU baCa sEmaLam..Hehehe..So teriMa kaSih Lah paDa yaNg TukAng BaGi InFo To wHoeVer YoU aRe DeaR..
So InI penYeLesaIanNyerr...caRAnYa beGinI Yer meMurID...

FirSt maKe sUre beraPa JempuTaN..kaLAu 1500 kaD - 10% (InI aDaLAh aNggARaN beRApa oraNg YAng taKkaN haDir) PaStu daRab dUA...wHicH is SeTiaP orANG akaN daTAng aTLeAst ngaN pasaNGan meMAsIng..aFteR thAt daRab ngaN 80%..u wILL geT totaL thAt u sHouLd OrDer..

= 1500 kad - 10% X 2 X 80%
= 2160 pax

Haaaa...So maKnaNya taK peRLuLah kIta OrDer saMpai unTuk 3000paX..
InsTeaD oF RM30k..DaH jImaT haMpIr RM9k Di sItu..FuH..MaNyaK Tuh...baGuiH jUgaK fOrmULa Nih..eInSteIn mAna Lah Yerr...
aDoIhhh...penGsaN maK keJap..Hehehe..nih bUkan Pe TaPi uNtUk aVoId daRipAda ada MAkaNan yaNg kena BUang seCaRa beRAmai-RamaI..sIan TaU..pLus menGiKut aPA yaNg diBErItaHu seLaLUnYa caTerEr aKan prOViDe MoRe froM wHat we haVe oRder LebiH kuRaNg taMbaHan daLAm 100-200 pax..
aKu taK taU Lah eiTher BeNDa Nih menOLoNG aTau pon Tak..buT i hoPe It CoULd..
BuKan KiTa nIh keDekUt NaK kuArkaN dUEt..saPe yaNg taK naK kenDuri Dia OraNg raMai DataNg KaN..yeLAh seTiaP yaNg daTAng Tu mesTi daTAng deNGAn dOA..So we ShOuLd ThaNkfUL..TaPi aT the SaMe TiMe KiTa taK naK meMbaZir Kan??
jaNgan Jadi MacaM keNduri kaWen kaWaN aDik Aku..dIA oRdeR unTuk 1000paX..TaPi maSa kaTerer haNtar MaKAn daLAm beKAs KEciK-KeCik..maCam oRaNG naK waT menIaGa naSi LEmAk tepI jaLAn..maJLis bermuLa pUkUL 12..puKUL 1 LaUk daH haBiS..penInG diOraNg pIKIr..LaSt-LAsT aPa LaGi pI buaT beLian bOrONg kaT keDaI naSi kaNDar Yang beRDekAtaN..aDeihhh...
Hmmm..KateREr Tu SaLAhkaN tUaN uMaH KoNoNnYa TuaN uMah jempuT oraNG raMai saNGAt..TaPi masaLAhNya kaLAu tengOk daRi caRA diorAng baWaK maKAnan TU pOn boLeh taU yaNg iTu bukan uNtuK 1000 oRaNG pUnYA maKAn..
Hmmm..kaTerEr Nih poN aGaK-aGaKLah naK menIPu PoN..taK TAu ke erTi haLAL haRaM..
HaraP Lah JaNGan jaDi maCaM nIH..taKUt gaK kaLAU Lauk TAK cuKup..
TaPi iNsYAaLLah naNti fOr Me maSaK seNDiri KoT..seBAb daTin kaLut NaK baGi berkaT KaT jemPuTaN yANg daTAng..KorANg taU taK berKAt tU apa?? beRkaT tU iaLAh beKaLAn yaNG dIbaWa pULang oLeh tetAMu daRi UmaH kenDuri..NiH aDaT OraNg JoHor..TaPi seLALunYa yang daPAt saUdaRA deKaT Jerrr..naK baGi suMer maU 3000paX jaDi 6000paX..FuhHhhh..penGsaN..maU NGan penGAntIn PuN aNgkaT kaIn..GULP!!

Haaaa..UnTuk naK sUre KaN beRApa raMaI orang yaNG akaN dijemPuT..LeH Laaa menGGunaKaN caRTa nIh...


aKU tak TAu LaH maNA aKU daPAt..seBAB iaNya daH berKurUn daLam aKU nYer FoLder..aKU maIn saVe aJerr...aHAks...


~Hmmm...~

4 comments:

Dita Lolita said...

same la kita..tgh pening pk pasal caterer..huhuhu.. T_T

Cik NeyNa said...

hehehe..
pelan-pelan kayuh dear..

CikSyafa said...

my dear, bout catering,cuba bawak bincang dengan katerer..sebab derang arif bout ni.mesti derang bole bagi suggestion brapa yg patut amik.

btw salam b2b ya

i dah linked u^__^

Cik NeyNa said...

tq dear cik syafa..
i pon link u...
muaxssss...